Здравен указател

Всички специалисти на едно място - лекари, клиники,
медицински центрове

Астма

астма

Астма е хронично заболяване на белите дихателни пътища, което предизвиква увеличена чувствителност и възпаление в бронхите. Това води до симптоми като затруднено дишане, задух, кашлица и сърбеж в гърлото. Хората с астма имат прекомерно чувствителни белите дихателни пътища, което означава, че те реагират по-силно на различни стимули, като прах, петна, цигарен дим, алергени, зарази и физически натоварвания. В резултат на това, бронхите стават възпалени и свиват се, като водят до затруднено дишане.

Лекарите могат да диагностицират астмата с помощта на тестове за дихателната функция и алергични тестове. Лечението на астмата се основава на контролирането на симптомите и предотвратяването на бъдещи атаки. Това може да се постигне чрез избягване на източниците на алергии и употреба на лекарства за контролиране на възпалението и разширяване на бронхите.

Важно е да се отбележи, че астмата може да бъде сериозно заболяване, което може да доведе до болнични приеми и дори фатални случаи. Затова е важно хората с астма да работят със своите лекари, за да намерят подходящото лечение и да научат как да се справят със симптомите на заболяването.

Някои от начините да се контролира астмата включват следене на дихателната функция, избягване на източниците на алергии, приемане на лекарства, редовно посещаване на лекар и упражнения за дихателна гимнастика. Хората с астма трябва също да бъдат наясно със симптомите на заболяването и да знаят какво да правят, ако имат атака.

В заключение, астмата е сериозно заболяване, което изисква постоянно наблюдение и контрол.

Запишете час за доктор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *