Здравен указател

Всички специалисти на едно място - лекари, клиники,
медицински центрове

Болки в колянната става

варусни стелки
Синдром на пателофеморална болка
Синдромът на пателофеморалната болка (PFPS), известен още като болка в преднaта зона на колянната става, пателофеморален синдром, синдром „коляно на бегача“ и хондромалация на пателата, е най-често срещана диагноза сред атлетите или при хората, които обичат дългите разходки.  
В ортопедичните клиниките, са ежедневие, като жените представляват 62%, а мъже 38 % от случаите (Taunton JE, Ryan MB et al: Br J Sports Med, 36:95-101, 2002). Пациентите с PFPS се оплакват от болки в колянната става, директно под или около пателата и най- чести се влошават при седене за продължителни периоди в сгъната , флексирана позиция на коляното, изкачване на стълби, клякане или тичане (Dixit S, Difiori JP et al: - 75:194-202, 2007).
Функцията на пателата е да увеличи моментното рамо на бедрения мускул. Пателофеморалните контактни сили са измерени около 6,5 пъти телесното тегло при една трета от максималната активност на квадрицепса (Huberti HH, Hayes WC.
Следователно, по време на дейности по бягане или скачане, които са дейностите, които най-често предизвикват PFPS, се очаква пателофеморалните контактни сили и натиск да бъдат значително увеличени в сравнение с контактните сили и натиск по време на ходене.

Смята се, че PFPS се причинява от неправилно движение на пателата върху бедрената кост, като неправилното приплъзгване на пателата причинява повишаване на пателофеморалния натиск. Фактори като увеличен Q-ъгъл, деформация на pes planus (плоскостъпие) на ходилата, увеличена пронация на субталарната става (STJ), варус на предната част на стъпалото водят до PFPS. Предполага се, че всички травми предразполагат към развитие на PFPS.

През последния половин век ортопедите успешно третират PFPS с ортези, като стелки. Прекомерната пронация на STJ причинява прекомерна вътрешна ротация на тибията и бедрената кост, което от своя страна води до неправилно плъзгане или движение на пателата върху феморалните кондили, които причиняват PFPS.

През почти 10-те години, в които съм ръководител на медицински екип и преглеждаме атлети с PFPS, открих също така, че персонализираните ортези- стелки са както много полезна, така и ефективна форма на консервативно лечение на това болезнено състояние. В почти всички случаи на PFPS, които съм лекувал, изглежда има силна връзка между прекомерната STJ пронация и PFPS. 

Със знанието, че прекомерната STJ пронация е една от вероятните причини за PFPS, аз и моя екип съставяме план за лечение за пациента „от самото начало“, с цел намаляване на STJ пронацията по време на ходене и спортуване. 
Също така трябва да се обърне внимание на тренировките, които трябва да се под наблюдението на профрсионален треньор. 
Често срещаните грешки при тренировките могат да включват бягане по наклонени повърхности, които увеличават пронацията на STJ. 
Не на последно място се обръща сериозно внимание върху хондромалацията. Диагнозата се поставя чрез клиничните тестове на Clarke's Test и теста McConnell , ехография на колянната става или ЯМР.

Също така, пациенти със слаби абдуктори на тазобедрената става и външни ротатори започват с подходящи упражнения за укрепване на тазобедрената става, а пациенти със слаби мускули на четириглавия бедрен мускул започват с изометрични упражнения за укрепване. Според моя клиничен опит комбинацията от подходящи обувки за бягане, добре изработени стелки - против пронация и подходящи упражнения за укрепване на мускулатурата, облекчава болката от PFPS при над 90% от пациентите. 

Можете да запазите час за консултациян при д-р Георгиев на тел.: 0878923199/ Бета Клиник или през superdoc. 
Можете да харесате стараницата в facebook и група в facebook 
Ключова дума: Болки в колянната става
д-р Росен Георгиев , ортопед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *